Loading...

Tworzywa sztuczne dopuszczone do kontaktu z żywnością – co mówi prawo UE?

Tworzywa sztuczne dopuszczone do kontaktu z żywnością – co mówi prawo UE?

Powszechność wykorzystywania szeroko pojętych tworzyw sztucznych w przemyśle spożywczym wynika z ich zalet szczególnie cennych dla tej branży, w tym łatwości czyszczenia, odporności na korozję, wysokiej wytrzymałości chemicznej czy wszechstronności pod względem formowania. Jednocześnie sektor ten jest objęty bardzo licznymi przepisami i normami w celu ochrony zdrowia konsumentów. Zasady dopuszczania tworzyw sztucznych do kontaktu z żywnością dokładnie określane są zatem przez obowiązujące regulacje, w tym przez prawo Unii Europejskiej.

Rozporządzenie ws. materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością

Najważniejszym dokumentem unijnym odnoszącym się do tworzyw sztucznych dopuszczonych do kontaktu z żywnością jest Rozporządzenie (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG. Zawiera ono wszystkie informacje na temat tego, jakie warunki powinny spełniać tworzywa, aby mogły mieć styczność z artykułami spożywczymi. Przede wszystkim muszą one być na tyle obojętne, by nie powodować:
  • przenikania do żywności substancji w ilościach zagrażających zdrowiu człowieka,
  • niemożliwych do przyjęcia zmian w jej składzie,
  • pogarszania cech organoleptycznych (wyglądu, smaku, zapachu, struktury).
To samo rozporządzenie określa też obowiązki producentów m.in. tworzyw sztucznych, obejmujące choćby wykazanie za pomocą badań laboratoryjnych zgodność z przepisami, a następnie potwierdzenie ich deklaracją zgodności według obowiązującego wzoru.

Pozostałe dokumenty unijne dotyczące tworzyw sztucznych w branży spożywczej

Dokumentem powiązanym z opisywanym wcześniej jest ponadto Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2023/2006 z dnia 22 grudnia 2006 r. w sprawie dobrej praktyki produkcyjnej w odniesieniu do materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. W tym przypadku opracowane przepisy skupiają się na stosowanych procedurach oraz procesach technologicznych, które mają zapobiegać naruszaniu regulacji przywoływanej wcześniej dyrektywy. Dokument nakłada również obowiązek sporządzenia i wdrażania systemów zarządzania jakością, a także metod jej kontroli w przedsiębiorstwach związanych z żywnością.Ważne pozostaje również Rozporządzenie 10/2011 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w którym określono, jakimi cechami muszą odznaczać się tworzywa sztuczne przeznaczone do użytku m.in. w zakładach przetwórstwa spożywczego. Oprócz tego zawarto też np. wykaz materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością, rodzaje oraz dozwolone ilości substancji śladowych czy wytyczne nt. wymaganej dokumentacji prowadzonej przez firmy.W Pro-Natura doskonale znamy obowiązujące prawo UE, a także na bieżąco monitorujemy wszelkie zmiany w przepisach. W ten sposób dbamy o to, by produkowane elementy z tworzyw sztucznych przeznaczone do kontaktu z żywnością – od rolek transportowych po ślizgi z poliamidu – były zgodne z regulacjami, a przede wszystkim – bezpieczne.