Tworzywa sztuczne dopuszczone do kontaktu z żywnością – co mówi prawo UE?
Powszechność wykorzystywania szeroko pojętych tworzyw sztucznych w przemyśle spożywczym wynika z ich zalet szczególnie cennych dla tej branży, w tym łatwości czyszczenia, odporności na korozję, wysokiej wytrzymałości chemicznej czy wszechstronności pod względem formowania. Jednocześnie sektor ten jest objęty bardzo licznymi przepisami i normami w celu ochrony zdrowia konsumentów. Zasady dopuszczania tworzyw sztucznych do kontaktu z żywnością dokładnie określane są zatem przez obowiązujące regulacje, w tym przez prawo Unii Europejskiej.
Rozporządzenie ws. materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
Najważniejszym dokumentem unijnym odnoszącym się do tworzyw sztucznych dopuszczonych do kontaktu z żywnością jest Rozporządzenie (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG. Zawiera ono wszystkie informacje na temat tego, jakie warunki powinny spełniać tworzywa, aby mogły mieć styczność z artykułami spożywczymi. Przede wszystkim muszą one być na tyle obojętne, by nie powodować:- przenikania do żywności substancji w ilościach zagrażających zdrowiu człowieka,
- niemożliwych do przyjęcia zmian w jej składzie,
- pogarszania cech organoleptycznych (wyglądu, smaku, zapachu, struktury).